Mijn naam is Alyke Riemersma en ik ben sinds 2007 werkzaam als gezondheidszorgpsycholoog. Na vele jaren bij diverse instellingen en praktijken te hebben gewerkt, voer ik sinds 2020 mijn eigen praktijk.

In 2005 behaalde ik mijn master in klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna volgde ik de postdoctorale opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog welke ik in 2007 voltooide.

Zowel binnen de forensische psychiatrie (TBS en FPK) als binnen de eerste en tweede lijn van de reguliere geestelijke gezondheidszorg (praktijken en instellingen) heb ik ruime werkervaring opgedaan als diagnosticus en therapeut/behandelaar in verschillende settingen.

In de functie van GZ-psycholoog heb ik mij gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van mensen met onder meer depressie, angst, burn-out, AD(H)D, verslaving, trauma, verwerkingsproblemen, autisme, relatieproblemen, identiteitsproblematiek en persoonlijkheidsstoornissen.

Mijn manier van werken betreft een stijl van benaderen vanuit een empathische, cliëntgerichte houding, die respect behelst en uitgaat van de autonomie van de cliënt. Vanuit een rustige houding en betrokkenheid kan ik u helpen een andere manier te vinden om met moeilijkheden in uw leven om te gaan, om bepaalde nare ervaringen en gebeurtenissen te verwerken of om met meer bewuste aandacht uw leven te leven.

Ik ben daarbij analytisch denkend, maar ook praktisch ingesteld. Bovenal beschik ik over een gezonde dosis humor en relativeringsvermogen en dat kan verlichtend en motiverend werken. Daarmee werk ik samen met cliënten aan bewustwording en verandering. Waar gaat het mis? Wat kan er anders? Wat wíl iemand? En hoe werken we daar naartoe?

Naast het geven van inzichtgevende en ondersteunende gesprekken, waarbij aandacht wordt besteed aan principes vanuit de Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en eventueel schemagerichte therapie, behoort verwerkingsgerichte therapie in de vorm van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) ook tot de behandelmogelijkheden.

Om mezelf te blijven ontwikkelen volg ik regelmatig cursussen, congressen en symposia. Ik werk volgens de richtlijnen die gelden voor psychologen van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) en houd me aan hun beroepscode. Daarnaast ben ik lid van de Nederlandse Vereniging van GZ-psychologen (NVGzP), P3NL (federatie van psychologen, psychotherapeuten en pedagogen) en Triple-GGZ (een samenwerkingsverband van vrijgevestigde GGZ-dienstverleners in de regio West-Friesland). Tenslotte ben ik Keurmerkdrager Basis GGZ en is mijn praktijk opgenomen in het Keurmerkregister op www.kibg.nl.

In 2023 en 2024 heb ik deelgenomen aan de opleiding tot Transformatiecoach bij de Bridgeman Academy. Transformatief coachen gaat om zelfontwikkeling in de breedte. De mens wordt holistisch en multidimensionaal benaderd. Als Transformatiecoach werk je op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. De intuïtieve healing is gericht op het doorgronden, ontwortelen en helen van levenslange issues, problemen, (energetische) blokkades of trauma’s. Het doel is energie holistisch en multidimensionaal weer in evenwicht te brengen, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel niveau.